joi, 22 ianuarie 2009

Obama-mania poposita si pe aici

Ca sa nu lipsim din randul celor care se leaga de Obama-mania instaurata si mai tare in ultimele zile in intreaga lume, voi mentiona aici doar cateva observatii, reiesite in timpul unor discutii inteligente cu un domn care imi alerteaza diminetile si spun eu, incearca sa ma “destepteasca” ;)) .

Asadar, observatiile, o parte cu citat:

- despre investitura, modul in care erau imbracati cei doi, fapte, actiuni, intamplari si senzatiile unora:
- comentariu in Libertatea, la un articol despre cum era imbracata noua Prima Doamna a Americii: “bai, dar e cracanata rau. iar doamna buch are rochie, haina ca un halat de la spitalul 9”;
- varianta de descriere intr-un ziar romanesc, Gandul cred: “Soţia preşedintelui ales, Michelle Obama, a sosit la Casa Albă îmbrăcată într-o rochie mulată aurie, peste care purta un pardesiu asortat, creaţie a designerului americano-cubanez Isabel Toledo. Viitoarea Primă Doamnă a confirmat astfel înclinaţia sa spre designeri de modă avangardişti, cu nume hispanice, precum Narciso Rodriguez, Zero & Maria Cornejo sau Maria Pinto, relatează Agerpres”.
Si spre comparatie, varianta britanica: "Michelle Obama got dressed today knowing that every thread of the outfit she picked for the moment she became first lady would be forensically inspected for meaning. Her choice was a dress and coat in Swiss wool lace, lined in French silk, designed by a Cuban-American fashion designer, Isabel Toledo, and made by a team of Chinese, Polish and Spanish seamstresses in Toledo's New York studio. As the images were beamed around the world, the colour was being described by many commentators as gold, with all the regal connotations of that colour; the New York Times, however, judged it to be the rather more subtle and sophisticated shade of lemon grass. Toledo herself, who only knew for sure that her outfit had made the cut when she saw it on CNN today, described it as an "optimistic" colour, that "had sunshine"." - restul aici.

O alta observatie, despre Obama-mania, cu citat din domnul “bursuc HK”: “ma uit pe articolele americanilor si ma intreb daca toti oamenii au aceasta aplecare spre a face plecaciuni spre un singur om. se agata de acest obama ca si cum ar fi salvarea de toate relele. i-au scris poezii, frate, ca la noi pe vremea comunismului. poftim: Students from a public high school in the Bronx read poems they wrote to Barack Obama, questioning his promise of change (din NYTimes, restul articolului, aici)

Inca o observatie, pe care daca citeai presa de la noi si presa “de la ei” nu mai stiai cine spune bine si cine nu (nu stiu de ce, dar tind sa ii cred “pe ei” :D ). Citatul despre care vorbim: “How good-looking is my wife?” Mr. Obama asked the crowd at the Neighborhood Ball. During the Beyoncé rendition of “At Last,” Mr. Obama accidentally stepped on Mrs. Obama’s hem, revealing that the new president might be better on the basketball court than on the dance floor”. Si ca pastila de zambit, observatie a la HK: “baietii astia doi au fost la investitura asta cam cum sunt doi miri la o nunta de pe la noi: dupa o zi intreaga de juraminte, pozat, pupat cu toata lumea, seara si toata noaptea trebuie sa arati foarte bine, sa zambesti frumos si sa ai un first dance, alias valsul mirilor, genial, doar cei doi in fata tuturor, in ochii lumii”. Nu-i rau ;))

Si alte doua observatii, poate cele mai interesante dintre cele discutate ieri:
- publicitatea si Obama – brandurile se vor “lipi” de Obama (care e un brand in sine) pentru a mai creste (citat: “baietii astia din publicitatea de la ei speculeaza orice si ziceam eu ca sa vezi ca o sa creasca vanzarile brandurilor astora de genul cu ce se imbraca the first lady, ce parfum foloseste, ce adidasi poarta el la baschet etc etc”); in sprijinul acestor afirmatii: "Brand in Chief: A Bazaar Like No Other", "J. Crew Benefits as Mrs. Obama Wears the Brand", "Seeking Obama Fashions, Visitors Crash J. Crew’s Web Site". Si inca cate altele pe aceeasi tema, de gasit prin ziarele americane...

- “the rise of the afro-americans” – dupa cum s-a vazut si la ceremonia de investitura, au predominat mulatrii (cel putin la capitolul artisti – first dance pe o melodie cantata de Beyonce; tot pe acolo JayZ, Stevie Wonder etc.). Odata cu Obama (si ascensiunea lui) o sa creasca din ce in ce influenta mulatrilor, afro-americanilor as they say, vor fi din ce in ce mai vizibili.

Si probabil asta e primul post dedicat acestui nou fenomen, de care unii s-au saturat deja...

AFTER EDIT: Aici, o poza despre care am putea spune "Obama, fenomen global"

3 comentarii:

Anonim spunea...

Obama-mania loveste Romania...si Hong Kong-ul, si toata Asia, si Africa, dupa cum am observat amandoi ieri cu poza lui Obama pe masinile din Kenya. Si mai loveste si Europa, de America nu mai spunem, ca ei au fost loviti de mai demult.
Foarte tare postul, draga mea, si totusi...Eu am impresia ca vrei sa ma scoti mai destept decat sunt (acum vorbea modestia din mine, hi hi hi). Cum era: frumos, destept, cu bani...si mai ales modest? ;)) Vai, si totusi cata reclama...ma voi umfla in blana de bursuc HK (cred ca ti-ai dat seama ca tocmai m-ai ales cu o noua semnatura, nu?) si iti voi multumi, facand din ochi. Sa-ti fie ziua alintata, ABHK (adica Adrian, Bursucul HK)

Laura Jigau spunea...

:))
Da, era "frumos, destept, cu bani asa si asa" la care tu adaugai "romantic, sensibil, devreme acasa". Iar eu plusam cu o remarca cu niste parti dorsale (pe care nu o reproducem aici :D ) si mai ales modest. Multumit acum? Ori vrei sa te scoatem la mezat? Facem reclama sa vedem ce donsoare se inscriu ca sa te ia, sa-si ia beleaua ABHK pe cap? ;))
Si eu multumesc: de infos, de comment, de discutii, de mai multe. Hug, L.

Anonim spunea...

Nu ştiu cum să îţi spun, dar primul meu copil va purta numele de Obama. Chiar dacă va fi fată sau băiat, oricum numele e indescriptibil sexual. Nah, uite că ţi-am zis-o. aştept acum să văd cînd voi avea primul copil. Dacă va fi altcineva atunci preşedintele Americii? Numai să nu-l cheme Naomi sau Nikita, atunci chiar mă supăr.